Oud, en nieuw

Zo vlak na Oud & Nieuw sta ik graag stil bij wat 2016 heeft betekend, en werp ik een blik vooruit naar 2017. Doe je mee?

De lessen uit 2016

Neem ongeveer 20 minuten de tijd op een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden om op te schrijven wat er het afgelopen jaar is gebeurd en welke impact dat op je heeft gehad. En dan heb ik het niet over ontwikkelingen en gebeurtenissen op wereldniveau, maar gewoon wat er allemaal voorbij is gekomen in je persoonlijk leven.

Hoe zou je het jaar dat achter je ligt –in een paar woorden- omschrijven? Welke lessen heb je geleerd, welke obstakels heb je overwonnen. Wat heeft het jaar voor jou betekend? Wat ontroerde je, welke dromen heb je verwezenlijkt. Kun je, als je achterom kijkt, een thema herkennen?

Maak het niet te ingewikkeld, wat er spontaan in je opkomt is goed genoeg.

Sta even stil bij wat deze opsomming zegt over je leven nu, over de grenzen die je stelt, de zaken waar jij je aandacht aan besteed, en welke energie je aantrekt?

Je intentie voor 2017

Als je opgeschreven hebt wat 2016 voor je heeft betekend en welk thema je herkent, kun je van daaruit een intentie plaatsen voor 2017. Wat zou je dit jaar willen?

Het antwoord op deze vraag kan een concreet doel zijn (zoals hardlopen of gezonder eten) maar het kan ook gaan over een kwaliteit die je wilt ontwikkelen (bijvoorbeeld dankbaarheid of liefdevolheid). Of misschien is het voor jou –net als voor veel anderen- belangrijk om meer balans in je leven te creëren en minder stress te ervaren.

Stap voor stap

Bedenk voor jezelf wat een eerste stap zou kunnen zijn om je wens te verwerkelijken. Maak het jezelf daarbij niet te moeilijk: zet kleine stappen die haalbaar zijn, die je een goed gevoel geven en je zelfvertrouwen sterken. Je kunt iedere dag iets kleins doen om een stap in de goede richting te zetten.

Die stap zet je niet morgen, die zet je vandaag. Je voert één kleine verandering door. En als je die stap hebt gezet, bedenk je daarna een volgende kleine stap die je kunt zetten in het licht van je intentie.

Als je opziet tegen veranderingen die je wilt doorvoeren, realiseer je dan dat ook de langste en moeilijkste reis is begonnen met die ene stap.. En daarna de tweede, de derde enzovoort. En als je dan over een tijdje terugkijkt, zul je verbaasd zijn over de weg die je hebt afgelegd.

Ik wens je een mooie reis!