Ontspannen de feestdagen in

Of je nou dol bent op de feestdagen of ze het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebt, voor bijna iedereen is dit een drukke tijd. Zowel thuis als op het werk lijkt de to-do lijst alleen maar te groeien en de tijdsdruk neemt toe. De neiging is dan groot om er een schepje bovenop te doen en het tempo nog wat te verhogen. Bovendien hebben we meestal verplichtingen tijdens de feestdagen, en die zijn niet altijd helemaal vrijwillig. Hoe zorg je ervoor dat je in deze periode ontspannen blijft en zoveel mogelijk kunt genieten?

Tip 1: Manage verwachtingen. We hebben zelf vaak een onrealistisch beeld van hoe de feestdagen zouden moeten zijn en dan wordt er ook nog van alle kanten aan je getrokken. Je kunt ruimte maken door dichtbij jezelf te blijven en ‘Nee’ te zeggen waar dat voor jou nodig is. Daarmee voorkom je dat alles een ‘moetje’ wordt en dat je verzeild raakt in allerlei oude, negatieve patronen die vooral door de omgang met familie nog wel eens in gang gezet worden.

Tip 2: Neem het leven en jezelf niet te serieus; lichtvoetigheid en humor maken een wereld van verschil in tijden van drukte en stress. Reserveer tijd om leuke dingen te doen met diegenen waar je van houdt (en dan bedoel ik niet perse een kerstboom uitzoeken met je moeder), lach veel en uitbundig, en maak ruimte voor datgene waar jij blij van wordt.

Tip 3: Wees dankbaar. We weten inmiddels dat mensen die dankbaarheid cultiveren optimistischer en gelukkiger zijn en zich meer verbonden voelen met de wereld om zich heen. Ook is het goed voor je veerkracht en dat maakt dat je beter om kunt gaan met onverwachte situaties, stress en onzekerheid. Dus focus je op datgene waar je dankbaar voor bent. Het is er de tijd voor!

Ik wens je fijne, ontspannen dagen vol warmte en licht!

Met ontspannen groet,

Jet